Zorghotels – kansen en uitdagingen

Donderdag 26 november 2015 van 13:30 tot 18:30
ZorgHotel Drie Eiken, Drie Eikenstraat 655, 2650 Edegem

U bent vandaag te gast in ZorgHotel Drie Eiken in Edegem. Deze bijzondere locatie biedt het kader om na te denken over de kansen en uitdagingen voor dit type nieuwe zorgvoorziening.

Het ZorgHotel Drie Eiken is een initiatief van de ziekenhuizen UZA en AZ Monica. Het zorghotel opende in maart 2015 haar deuren en kan ondertussen op een mooie bezetting rekenen, hoewel het uitblijven van een duidelijk wettelijk en financieel kader de nodige kopzorgen met zich meebrengt.

Nochtans biedt een zorghotel een reëel antwoord op een ontbrekende schakel in de intramurale zorg. Het is een stap tussen het gespecialiseerde ziekenhuis en de warme thuisomgeving. Nu blijven patiënten na een ingreep of behandeling nog al te vaak in het ziekenhuis om aan te sterken. Het ziekenhuis is echter de duurste schakel in de gezondheidszorg en biedt niet het type maatwerk dat beantwoordt aan de behoeften van een patiënt. Wie in het zorghotel verblijft, is een gast en geen patiënt en dat kan alleen maar door een permanent streven naar de perfecte balans tussen zorg en hotellerie.

Het team rond ZorgHotel Drie Eiken zet de deuren open en deelt met u zijn ervaring van de voorbije jaren.

Rosette Van Overvelt, afgevaardigd bestuurder AZ Monica, kadert het project binnen de visie van AZ Monica en UZ Antwerpen.

Geert Bekaert, architect LLOX Architecten en Herman Bernaerts, gedelegeerd bestuurder ibens bouw en ontwikkeling, bespreken het concept en de effectieve realisatie.

Stefaan Desmyttere, manager ZorgHotel Drie Eiken, koppelt theorie aan praktijk en behandelt de exploitatie van een zorghotel.

Daarnaast laten we nog twee andere inspirerende sprekers aan het woord: Geert Stroobant, bestuurder vzw De Nieuwe Ceder heeft jarenlang ervaring binnen de sector en geeft ons zijn eigenzinnige visie op zorghotels, terwijl Ron Vos-Hartman toelicht hoe Nederland hospitality en zorg combineert in haar zorghotels.

Programma

13u30 Ontvangst deelnemers & start van rondleidingen in het zorghotel
14u30 Welkom door Anneleen Vandenberk, Kenniscentrum 60plus
14u35 Rosette Van Overvelt, namens UZA – AZ Monica
Ziekenhuis verplaatste zorg
15u00 Geert Bekaert, LLOX Architecten i.s.m. Herman Bernaerts, ibens bouw en ontwikkeling
– Van opdracht tot realisatie van het project Drie Eiken
15u25 Stefaan Desmyttere, manager ZorgHotel Drie Eiken
– Financiering, onderhoud & operations van een zorghotel
15u55 Koffiepauze
16u15 Geert Stroobant, Bestuurder vzw De nieuwe Ceder
– Positionering van een zorghotel in een toeristisch landschap. Antwoord op een reële behoefte bij specifieke toeristische doelgroepen.
16u35 Ron Vos-Hartman, Maatschap voor ontwikkeling van hotelzorg en zorghotels
– Zorghotels in Nederland: utopie of welkome aanvulling
17u00 Afronding en netwerkborrel

Doelgroep: Ziekenhuizen, facilitair managers, architecten, advies- en studiebureaus, zorggroepen, OCMW’s, steden en gemeenten, e.a.

Locatie: ZorgHotel Drie Eiken, Drie Eikenstraat 655, 2650 Edegem. Gelegen vlakbij UZA (gratis parking naast het gebouw)

zorghotel